http://marinette.ucoz.hu/redrose/missfashion.jpg
MÁJUS

PÜNKÖSD HAVA Csillagjegy: Ikrek

TAVASZUTÓ HÓ
(V.21.-VI.20)

Május elseje.

Ősi tavaszünnep, a majálisok napja. Sok helyen a megelőző estét a legények az erdőben töltik, s hajnalban hazajőve fel-díszített májusfát állítanak kedvesük udvarába.
Az emberek az egész napot vidám táncmulatságok közepette a szabadban töltik.
1889 óta a munkásság nemzetközi ünnepe.

4. Flórián

4. Flórián. Ezen a napon az ország nyugati felében sok helyen ősi mádon gyújtottak "új tüzet". Flórián a tűzoltók, a kéményseprők, a kovácsok és a serfözők patrónusa.

6. János

6. János. "Babevő János" napjának is nevezik, ekkor vetik a hüvelyeseket, a babot, borsót, lencsét.


12. Pongrác.

13. Szervác.

14. Bonifác
.

A fagyosszentek napjai az idő átmeneti lehűlését jelzik. E napokon nem vetnek, nem palántáznak. A májusi fagyok a gyümölcsösökben, a veteményekben sokszor nagy pusztítással járnak, ezért tűzgyújtással, füstöléssel védekeznek ellenük.

15. Zsófia

15. Zsófia.Erre a napra esőt jósolnak.

16. János

16. János.Nepomuki, vagy népiesen "neszepuszi" János a vízen járók patrónus. Hajósok, halászok, vízimolnárok ezen a napon tűzijátékos felvonulást tartanak.

25. Orbán

25. Orbán.Ekkor kezdenek a méhek rajzani, ezért a méhek "Orbán bogarai". Donát mellett a vincellérek, szőlősgazdák védőszentje, szobra gyakran található a szőlőhegyeken. Ha Orbán jó időt hoz, akkor szobrát felvirágozzák, ha rosszat, akkor besározzák. Sok helyen az utolsó fagyos-szentnek tartják. Ha "kiseprűzik" Orbánt, nem lesz már hideg.
Pünkösd. Neve arra utal (pentekoszt = ötven), hogy húsvét után ötven nappal következik. A nyárkezdet ünnepén a különféle versenyes sportjátékok győztesét rövid ideig uralkodó "pünkösdi királynak" választják.
Kislányok ezen a napon tartják a pünkösd királynőjárást, a pünkösdölést. A legkisebb leányt pünkösdi rózsával, zöld ágakkal díszítve királynőnek öltöztetik, és rózsaszirmot hullajtva házról házra járnak köszönteni.

 
http://marinette.ucoz.hu/redrose/homepage.jpghttp://marinette.ucoz.hu/redrose/0_12-sorv-piros_rozsak.png

 Szavazás, Like

 

 


 


 
Értékeld honlapomat
Összes válasz: 88

  
<


Fejléc Szerzői jog: Duchessa